Voorbeschouwing NAC-Willem II: aartsrivalen in hetzelfde schuitje

Foto: BredaNieuws

De wedstrijd Willem II-thuis wordt op zondag voor het eerst in drie jaar weer in de Eredivisie gespeeld. In de derby van West-Brabant staat dit keer niet alleen de eer op het spel: beide ploegen mogen niet verliezen in de strijd tegen degradatie. Zeker niet nu de ploegen onder de streep punten beginnen te pakken.

Met Willem II treft NAC een aartsrivaal in hetzelfde schuitje. Op de ranglijst ontlopen de ploegen elkaar nauwelijks: voor de aftrap delen ze zelfs een gelijk aantal van 30 punten. Willem II staat op basis van een beter doelsaldo op de veertiende plek, NAC één plaatsje eronder en net boven de degradatiestreep.

Als de Parel van het Zuiden een slag wil slaan, is zondag het moment. Op de dertiende plaats staat namelijk FC Groningen, óók met 30 punten. Bij winst op de tricolores kan NAC in de slotfase van het seizoen eindelijk naar boven kijken. Een mooie manier om het jaar na de promotie af te sluiten.

Willem II wisselvallig

De rivaal uit Tilburg kent een seizoen van ups en downs. De supporters in het Koning Willem II Stadion worden regelmatig getrakteerd op een goal van topscorer Fran Sol, die zelfs kans heeft aan het einde van de rit de speler te worden met de meeste Eredivisiegoals. Dat succes is echter niet altijd af te zien aan het spel: trainer Erwin van de Looi stapte in maart op onder druk van de supporters. Door supportersverenigingen werd zelfs gedreigd met het boycotten van thuiswedstrijden, zolang Van de Looi nog op de bank bleef zitten. Het voetbal zou onder Van de Looi ‘niet om aan te zien’ zijn.

Na zijn vertrek lijkt het iets beter te gaan. De eerste wedstrijd zonder Van de Looi in de dug-out tegen PSV werd met liefst 5-0 gewonnen. Tegen FC Twente speelden de kruiken een week erna gelijk. Maar er heerst nog altijd geen hosannastemming in Tilburg: afgelopen weekend werd er in Rotterdam met 2-1 verloren van Excelsior en moest verdediger Darryl Lachman in de eerste helft al inrukken met een rode kaart.

NAC heeft voordeel

Naar alle waarschijnlijkheid heeft NAC zondag de beste papieren om van de bezoekers uit Tilburg te winnen. Bij de uitwedstrijd waren de Bredanaars volgens analisten sterker en bovendien mist Willem II wellicht enkele belangrijke spelers aan de aftrap. De geschorste Lachman kan sowieso niet spelen, terwijl de verdediger Fernando Lewis geblesseerd raakte tegen Excelsior. Onderzoek moet nog uitwijzen of hij zondag kan spelen. Daar staat wel tegenover dat ook Sadiq Umar aan de kant van de Parel van het Zuiden een twijfelgeval is. Wel is het zo dat NAC na de winterstop sterker presteert en door de 1-0 winst op Vitesse goed voorbereid is op de derby.

De geschiedenisboeken staan ook aan Bredase zijde. Sinds 19 augustus 2005 heeft NAC geen enkele thuiswedstrijd – op één na – tegen de rivaal verloren.

Uiteraard moet NAC zich nog niet rijk rekenen. Vaak ging het fout in de wedstrijden tegen directe concurrenten. Van Roda JC werd enkele weken geleden thuis met 0-1 verloren en vorig jaar overkwam de ploeg tegen FC Twente hetzelfde (ook 0-1). Tegen clubs uit het linkerrijtje vergaat het NAC aanzienlijk beter. Regerend landskampioen Feyenoord werd tot twee keer toe verslagen en ook Vitesse keerde vorige week zonder punten terug naar Arnhem.

Spaanse furie

De supporters die het gladiatorengevecht in het Rat Verlegh Stadion komen aanschouwen, krijgen volgens het weekblad Voetbal International te maken met de Spaanse furie van Fran Sol en Manu García.

De ‘kleine prins’ García behoeft natuurlijk geen introductie meer voor de Bredase fans. Met zijn acties waarbij hij het halve veld oversteekt en om tegenstanders heen slalomt, heeft hij zich onsterfelijk gemaakt in Breda. Hij treft zondag Willem II-spits Fran Sol op zijn pad, die zijn concullega uit Breda heeft aanbevolen bij de Spaanse voetbalclub Valencia.

Sol heeft de kans om topscorer van de Eredivisie te worden. Momenteel strijdt hij met PSV’er Hirving Lozano om die titel. Sol heeft er nu 16 in het doel liggen, terwijl Lozano de keeper van de tegenstander ‘slechts’ 15 keer heeft laten vissen. Met een verschil van één doelpunt wordt die strijd op het laatste moment nog spannend.

De toeschouwers, maar vooral de NAC-spelers, moeten bij de tegenstander dus op de Spaanse spits letten. Het is niet voor niets dat hij onder meer door scouts van AZ wordt gevolgd.

De stand

Al dat voorbeschouwen is natuurlijk aardig, maar waar het uiteindelijk in voetbal om draait is de stand. De leden van het NAC Nieuws Tribune-panel van BredaNieuws verwachten bijna allemaal een overwinning voor NAC.

Hugo (41, Vak G) hoopt op een 3-1 overwinning. ‘Een knalpot met goals van Sadiq, El Allouchi en García.’ Kylian (16, B-Side) denkt zelfs dat Bertrams het doel schoon gaat houden tegen zijn oude werkgever. ‘De uitslag wordt hopelijk 3-0, door een hattrick van Sadiq. NAC zal vooral Sol in de gaten moeten houden en zorgvuldig om moeten gaan met de kansen. Dan zie ik het positief in.’

Alleen Barry (44) denkt vanaf de F6 geen winnend doelpunt te gaan zien. Hij voorspelt de uitslag op 1-1, door een goal van Thierry Ambrose.

De derby tussen NAC en Willem II wordt op zondag om 12:30 afgetrapt in het Rat Verlegh Stadion.

Dossier: NAC Breda

Reacties

article
222918
De wedstrijd Willem II-thuis wordt op zondag voor het eerst in drie jaar weer in
https://breda.nieuws.nl/sport/222918/voorbeschouwing-nac-willem-ii-aartsrivalen-schuitje/
2018-04-14T09:00:32+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/55/2017/07/10203701/NAC-supporters-21.jpg
derby, NAC, Tilburg, Willem II
Sport