Pierre van Hooijdonk: clubicoon dat NAC moet redden van degradatie

Foto: Wim Hollemans/Flickr

Clubicoon Pierre van Hooijdonk staat misschien wel voor de zwaarste opgave uit zijn carrière: NAC in de eredivisie houden. Dinsdag werd bekend dat hij samen met aandeelhouder Cor van Rooij op zoek moet naar versterkingen die de Parel van het Zuiden van de laatste plaats kunnen verlossen – iets waar voormalig technisch directeur Hans Smulders niet in slaagde. Een zware taak waarvoor hij voor de vierde maal terugkeert bij NAC.

Gratis en voor niets

Het is niet de eerste keer dat Pi-Air aast op de rol van technisch directeur. Drie keer eerder – in 2010, 2012 en 2013 – viste hij achter het net. Hij stak zijn interesse in de functie dan ook niet onder stoelen of banken toen Smulders in september op non-actief werd gezet.

Nu is het dus wel raak, zij het in een andere rol. Als onderdeel van een ‘technisch hart’ zal hij moeten samenwerken met Van Rooij, trainer Mitchell van der Gaag en manager jeugdopleiding Tim Gilissen. Er is dan ook werk aan de winkel: na 12 wedstrijden staat NAC met 8 punten op een roemloze laatste plaats in de eredivisie. Zijn diensten verleent Van Hooijdonk gratis en voor niets. Het zegt iets over zijn liefde voor de club waar hij ooit doorbrak.

https://twitter.com/NACnl/status/1062321371374600192

Buikschuivende cultheld

Van Hooijdonk begint zijn professionele voetbalcarrière bij RBC. Een logische stap voor een jongen die opgroeide in Steenbergen, tegen de grens van Roosendaal. Zijn hart ligt echter bij NAC, vanaf het begin al zijn jeugdliefde.

In zijn tweede seizoen bij RBC maakt Van Hooijdonk liefst 27 doelpunten in de Eerste Divisie. Ondanks dat hij er eerder weg werd gestuurd, trekt de oneindig lijkende doelpuntenreeks NAC over de streep: in 1991 neemt de club Van Hooijdonk definitief over van de Roosendalers.

Hij zet in Breda zijn reputatie als doelpuntenmachine meteen voort. In de play-offwedstrijd tegen FC Den Bosch heeft hij in 1993 met twee goals zelfs een aandeel in de promotie naar de eredivisie. Die terugkeer – na acht jaar – is één van zijn grootste successen als NAC-speler. Op het hoogste niveau weet Van Hooijdonk in elf wedstrijden achter elkaar te scoren; een record. In totaal maakt hij 81 goals in 115 wedstrijden. Al die doelpunten viert hij door op zijn buik over het gladde veld te schuiven. Het maakt van hem een onsterfelijke cultheld bij de supporters.

Oranje, Celtic, weer NAC en dan toch Feyenoord

Die heldenstatus brokkelt in de jaren daarna echter stukje bij beetje af. Van Hooijdonk wordt in 1994 nog beloond met een debuut in Oranje en een jaar later met een transfer naar Celtic. Tien jaar later keert hij terug naar Breda, ondanks interesse van grotere clubs. Daar wordt hij herenigd met oud-ploeggenoot en ‘mister NAC’ Ton Lokhoff, die dan trainer is van de Bredanaars.

Vanaf het begin verloopt de tweede periode bij zijn geliefde club stroef. Hoewel hij laat zien dat vrije trappen nog altijd zijn specialiteit zijn, scoort hij veel minder dan vroeger. In 17 wedstrijden produceert hij 5 goals, matig naar Van Hooijdonks standaarden. Als goede vriend Lokhoff wordt ontslagen, besluit ook Van Hooijdonk dat het goed is geweest. Tot woede van de supporters vertrekt hij naar rivaal Feyenoord, de ploeg waar hij drie jaar eerder al de UEFA Cup mee won.

Ook na zijn afscheid als voetballer blijkt Van Hooijdonks band met de supporters minder hecht dan in zijn gloriejaren. Als zijn naam in 2014 wordt genoemd als mogelijke opvolger van technisch directeur Jeffrey van As, zijn de reacties niet alleen maar positief. ‘Zoals we Pierre kennen heeft hij een eisenpakket waaraan volledig voldaan moet worden’, schrijft een redacteur destijds op fansite B-Side Rats. En ook de afgelopen weken rommelde het – na nieuwe geruchten over een aanstelling – bij supporters op de fansites. Waar de één twijfelt aan de ervaring van Van Hooijdonk als technisch directeur, is de ander zijn overstap naar Feyenoord nog niet vergeten. Toch wordt hij ook een ‘toffe gozer’ genoemd.

Redder

En dat laatste is ook weer niet gek. Bij thuiswedstrijden is hij vaak van de partij en praat hij – voornamelijk in café De Bommel in de Halstraat – met andere supporters na over het wel en wee van zijn favoriete club. Zeker nu zoon Sidney dit seizoen zijn debuut heeft gemaakt in het eerste elftal, is Van Hooijdonk vaker langs de lijn te zien bij trainingen en op de tribune.

https://twitter.com/pierrevh17/status/1048525728504041472

Dat NAC nog altijd in zijn bloed zit, liet hij al vanaf het ontslag van Smulders wel blijken. In de voetbalprogramma’s waar hij regelmatig aanschuift als analist gaf hij aan de club graag te helpen. De vraag was alleen hoe. Door een rol te vervullen in het technisch hart blijkt nu, na gesprekken met aandeelhouders. Hij zal mede de lijnen uitzetten voor de aankopen van deze winter; verse spelers die NAC moeten behoeden voor degradatie. 25 jaar na de promotie in Den Bosch, kan Van Hooijdonk zich als redder voor altijd onsterfelijk maken bij de supporters.

Dossier: NAC Breda

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden