3e etappe Vuelta in 2020 in Breda

Foto: Provincie Noord-Brabant

De derde etappe van de Vuelta 2020 trekt door Noord-Brabant met Breda als start- en finishplaats.  

Vuelta-directeur Javier Guillén heeft dat maandag laten weten aan de Utrechtse burgemeester Jan van Zanen. De ploegenpresentatie, de start met een ploegentijdrit en de finish van de tweede etappe zijn in augustus in Utrecht. De ronde van Spanje start in Utrecht. De tweede etappe start in ’s-Hertogenbosch.

De gemeenten Breda, ’s-Hertogenbosch, Utrecht en de provincies Noord-Brabant en Utrecht hebben enthousiast gereageerd op de definitieve toekenning van de grote wielerronde. De betrokken provincies en steden maken van de Vuelta 2020 een feest voor en door inwoners. Niet alleen langs het parcours zelf, maar ook in de aanloop van de Vuelta-start kleuren de steden en provincies rood.

Salida official
Vuelta-directeur Guillén kijkt uit naar de ‘Salida official’ in Nederland. Hij heeft alle vertrouwen in een succesvolle organisatie van het evenement in deze steden en provincies. De gemeente Utrecht vervult hierin een coördinerende rol. In Utrecht en Noord-Brabant leeft de passie voor de fiets. Beide provincies hebben ervaring met (grote) wielerevenementen. Daar komen de cultuurhistorische banden tussen Spanje en Nederland en de keuze voor duurzaamheid als centraal thema bij. Dit was voor de directie van de Vuelta van groot belang om de start in 2020 in Utrecht en Noord-Brabant te laten plaatsvinden.

Het initiatief voor de Nederlandse Vuelta-start kwam van het Business Peloton Utrecht (BPU). Dit is een zakelijk netwerk voor Utrechtse bedrijven en instellingen met een passie voor de wielersport. BPU benaderde begin 2017 de Utrechtse en Brabantse overheden.

Samen financieren
Per 1 januari 2019 start de voorbereiding op de Vuelta 2020 met de inrichting van een projectorganisatie. De Vuelta wordt mogelijk gemaakt door de vijf overheden.  Daarnaast is ook de private sector nadrukkelijk betrokken bij de financiering van het evenement. Ook wordt een aanvraag gedaan bij het ministerie van VWS.
De Vuelta a España is naast de Giro d’Italia (in mei) en de Tour de France (in juli) één van de drie grote wielerrondes. De Ronde duurt drie weken en start in augustus.

Daan Quaars, wethouder Sport in Breda:”Gaaf dat de Vuelta wielrenners in 2020 echt over de Grote Markt in Breda fietsen. Ik ga ervoor om zoveel mogelijk mensen te betrekken om er samen een heel groot feest van te maken in de stad en regio.We organiseren periodiek een Vuelta Café met wisselende thema’s, om zoveel mogelijk mensen enthousiast te krijgen. We denken bijvoorbeeld aan een Vuelta Ondernemers Café en een Vuelta Cultuur Café en een Vuelta in de wijk Café.” 

Huib van Olden, wethouder sport van ’s-Hertogenbosch: “De wielersport is populair in ’s-Hertogenbosch. Zo hebben we alle landelijke koersen en de Tour de France / Tour Feminien in ’s-Hertogenbosch mogen ontvangen en organiseren we jaarlijks het nationale Wielergala. We zijn dan ook enthousiast dat we onze inwoners en bezoekers in 2020 kunnen laten genieten van de Vuelta a España.”

Henri Swinkels, gedeputeerde van de provincie Noord-Brabant:“We zijn enorm blij dat de Vuelta ook naar Brabant komt, in goede samenwerking met Utrecht. Een grote wielerronde als de Vuelta mobiliseert hele dorpen, wijken, buurten en gemeenschappen om van de passage en alles wat daar omheen georganiseerd wordt een feest te maken. Dat inspireert en verbindt mensen en gemeenschappen. Zo draagt het ook bij aan het versterken van de sociale veerkracht, een belangrijke opgave van dit college. We investeren met elkaar dus in een sportief internationaal evenement met zowel maatschappelijk als economisch rendement.” 

Jan van Zanen, burgemeester van Utrecht:“Het is een feest la Salida Official in 2020 te mogen organiseren. Een feest door en voor onze inwoners. Utrecht is een echte fietsstad en met deze start de enige stad ter wereld tot nu toe die de drie grote wielerrondes mag verwelkomen.  De Giro d’Italia in 2010, de Tour de France in 2015 en nu La Vuelta in 2020.”

Altijd op de hoogte van het laatste Breda Nieuws? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief en volg ons via Facebook en Twitter.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden