NAC-RKC: een open dag met een open eind

Foto: Breda Nieuws

Na de meest recente eeuwwisseling, leek het er op dat NAC een stabiele eredivisieclub zou worden. Niet omdat stabiliteit bij NAC past, wel omdat de geweldige achterban een eredivisieklimaat verdient.

Een estafette van financiële verrassingen zorgde echter voor een sportieve malaise. Na drie seizoenen degradatievoetbal kon zelfs Jelle het hoofd niet meer koel houden en de Parel degradeerde weer eens.  Maar NAC blijft NAC en na de tranen werd het vizier meteen gericht op promotie ineens. De supporters blijven NAC steunen door dik en dun en bewezen de afgelopen maanden wederom dat ze het kloppend hart van de club vormen. Na het afscheid van ons lichtpunt Adje (hij wordt nu al gemist), werd Maaskant door de supporters verleid om de handdoek weer op te pakken en te bouwen aan een kampioenselftal. Om hem en zijn ploeg te steunen, werden ook nog eens kruiwagens vol seizoenkaarten door de supporters aangekocht.

“Ronnie weet wat NAC voor Breda betekent, en wil helpen om de parel zijn glans terug te geven.” (Robert Maaskant)

Op de open dag werd voorafgaand aan de oefenwedstrijd de nieuwe selectie gepresenteerd en kregen de supporters meteen een geweldige opsteker. Onze eigen Ronnie Stam komt terug! Wordt dit weer een legendarische NAC-story over een boegbeeld, met een NAC-hart die het verschil maakt? Een leider uit Breda die ons allen straks verbroederd op de Grote Markt? Een verhaal waar we het over twintig jaar nog over hebben? De hoop is er; de supporters verdienen het!

Ook in de Jupiler League moet het echter op het veld gebeuren. Ronnie mocht in de tweede helft laten zien wat hij kan betekenen voor NAC. Hij speelde als een echte prof. Rustig aan de bal, de vrije man opzoeken, op het juiste moment diep gaan, weinig ruimte weggeven en veel passie in zijn spel. Ja, Ronnie Stam zou dit seizoen wel eens het verschil kunnen gaan maken. Was Lurling recent nog de Messi van Breda. Met zijn lobjes en scherpe passes, kan Ronnie Stam komend seizoen wel eens de Pirlo van Breda worden en de Parel zijn glans teruggeven.

Enkele lichtpunten, geen doelpunten

De wedstijd tegen RKC was het type wedstrijd dat NAC komend seizoen nog vaak zal moeten spelen. Een compact en robuust spelende tegenstander, die weinig ruimte weggeeft en hoopt op een doelpuntje. En die kwam er ook voor RKC. Na een prachtige pass van rechts rondde Kindermans met een mooie volley ineens af. NAC stond vroeg in de wedstijd achter en kon vervolgens pas in de 30e minuut daadkracht tonen met een kopbal van Hooi, na een goede actie van Verbeek. Beide buitenspelers speelden wisselvallig, maar vooral Verbeek liet enkele malen met slimme rushes zien een goede aanwinst te zijn.

Potentie

Een probleem blijft echter de spitspositie. Seuntjes is geen echte spits en miste twee keer een goede kans. Gaandeweg de wedstrijd liet hij zich wat terugzakken, wat zijn spel ten goede kwam. Ook Kevin Brands dook regelmatig voorin op, maar speelde nog een onwennige wedstrijd.  NAC mist een spits, die goede loopacties kan afwisselen met scherpte voor de goal. Met spelers als Stam, Naah(!), Mulder, Ferreira, en een sterk invallende Lazic als rechtsback, heeft NAC de potentie om het spel naar zich toe te gaan trekken in de Jupiler League. Maar voor promotie moeten er doelpunten gemaakt gaan worden! Er werden, vergelijkbaar met het vorige seizoen, kansen gecreëerd maar niet afgemaakt. Wat wel veranderd is ten opzichte van het vorige seizoen is het percentage balbezit. NAC speelt minder angstig en kan de bal beter in de ploeg houden. Oh ja, en in de laatste minuut had het ook nog 0-2 kunnen worden voor RKC. Nee, wat dat betreft  geen déjà vu meer, maar de goede lijn die zichtbaar was, doortrekken. Met een goalgetter!

‘Oefenpot’

Zo wisselde de open dag de euforie rondom Ronnie Stam af met een nederlaag die niet goed smaakt. ‘Het was maar een oefenpot’,  was het geluid van velen op de tribune. Hopelijk denkt Maaskant er anders over en spiegelen de spelers zich aan Kenny van de Weg, die koste wat het kost wilde winnen en zichtbaar baalde toen hij van het veld stapte.

Bekijk de reportage die Zie Breda maakte van de open dag:

Dossier: NAC Breda

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden