BredaPhoto Festival is meer dan alleen foto’s kijken

Foto: Jack Janssen Fotografie

Naast foto´s kijken is er op BredaPhoto Festival nog veel meer te doen. Bezoekers kunnen plaats nemen in Installatie 0, de Bubbl beleven en in gesprek gaan met de residenten in studio Witte Rook. Ook kan de bezoeker deelnemen aan het project (Un)customized.

Bubbl

In de bijzondere opblaasbare expositieruimte Bubbl gaat de bezoeker op reis in de ruimte en kan dan zelf spelen met oneindigheid, (on)scherpte en scherpte-diepte. Er is geen aanwijsbare binnen- of buitenkant. Alles gaat geleidelijk in elkaar over. Waar legt de bezoeker de focus en hoe verhoudt men zich tot de ruimte?

(Un)customized

Elk weekend staat kunstenares Annemarieke van Peppen op BredaPhoto Festival met een speciale photobooth voor haar project (Un)customized. Het idee is dat mensen steeds meer streven naar een perfect lichaam. Dankzij cosmetische ingrepen ligt het ideale uiterlijk steeds vaker binnen handbereik. Annemarieke vraagt bezoekers om in haar photobooth het lichaamsdeel te laten fotograferen dat ze zouden willen laten veranderen, om zo een archief aan te kunnen leggen van de onaangetaste mens. Afdrukken van de foto’s vormen een groeiende expositie tijdens het festival.

Installatie 0

De Japanner Hiroyuki Masuyama bouwde het universum na in zijn installatie 0. Installatie 0 is een grote houten bol met een deurtje. Binnen in de bol is het universum nagemaakt. Met een sterrenkaart in de hand maakte Masuyama 30 duizend gaatjes van verschillende diktes op de plekken van sterren en andere hemellichamen. Door het gebruik van glasvezel in de gaatjes valt het licht precies zo dat je het hele universum ziet, van de Noord- tot de Zuidpool. Bezoekers kunnen in de bol plaats nemen en het universum beleven.

Ontmoet de residenten

Begin september begon naast het festival ook de BredaPhoto Residency. Zeven alumni van verschillende academies uit Europa kwamen samen om als groep te werken aan het thema To Infinity and Beyond. De voortgang van de residenten is iedere zaterdag te zien in studio Witte Rook. Dan is er ook de kans om met Alix, Eva, Iryna, Marc, Miguel Nora of Vedad te praten over hun werk en onderzoek. Het resultaat is te zien op de eindexpositie in het weekend van 20 en 21 oktober.

Locaties en openingstijden

De projecten (Un)customized en Installatie 0 zijn te bezoeken in Breda Botanique, Parade 12 in Breda. De Bubbl bevindt zich tegenover de ingang van Breda Botanique. Installatie 0 en Bubbl zijn open van dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 17.00 uur. Annemarieke van Peppen met haar project (Un)customized is op vrijdag, zaterdag en zondag tussen 10.00 en 17.00 uur aanwezig.

De residenten in locatie Witte Rook zijn iedere zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur te bezoeken. De expositie met de eindpresentatie van de residenten is op 20 en 21 oktober van 10.00 tot 17.00 uur te bezichtigen eveneens in Witte Rook, Liniestraat 111 in Breda.

Over BredaPhoto Festival

BredaPhoto Festival is een tweejaarlijkse internationale fotografie-biënnale. Van 5 september t/m 21 oktober 2018 zal de 8ste editie van het festival plaatsvinden. BredaPhoto Festival toont the state of the art van de hedendaagse fotografie aan de hand van een internationaal relevant maatschappelijk thema: actueel, prikkelend en op een originele manier getoond. In de keuze voor het werk én in de presentatie daarvan wordt gestreefd naar de hoogst haalbare kwaliteit. Het festival presenteert internationaal gerenommeerde kunstenaars zij aan zij met jong talent en stimuleert uitwisseling tussen beide.

Naast exposities biedt BredaPhoto diverse verdiepingsprogramma’s en participatieprojecten. BredaPhoto toont, onderzoekt, bevraagt, duidt en viert de fotografie. Ook kunnen kinderen in de herstvakantie fotoworkshops volgen. Belcrum Beach staat tijdens het BredaPhoto Festival in het teken van Mongoolse landschapsbeelden en muziek.

Dossier: BredaPhoto

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden