Wendy over haar Personal trainer Eric en de zeven zonden

Foto: Wendy Wiebenga

Deze week is mij gevraagd om eens iets te vertellen over mijn personal trainer Eric. Jeetje wat vind ik dat lastig. Omdat ik zoveel verschillende dingen over hem denk. Ik ben blij met hem vanwege alle resultaten, nu al, maar ook weer niet omdat hij vaak dingen tegen me zegt die ik liever niet wil horen.

Ik vervloek hem zo nu en dan tijdens de trainingen omdat ik dan écht helemaal stuk ga. Maar vooral, ik ben hem dankbaar, maar dat mag niet van hem omdat hij vind dat ik het juist verdien, en dus alleen mezelf moet bedanken en ga zo maar door.

Toch probeer ik het! Dan maar onaardig hier en daar, en dan toch maar dankbaar. Het is het gevoel wat ik heb!

Mijn Personal trainer, ofwel Personal beul Eric
Mijn Personal trainer Eric de Jong van EDJ Sports. Ik ga proberen jullie te vertellen over alle tips die hij mij geeft, hoe hij me motiveert én hoe hij mij keer op keer mijn grenzen laat verleggen tijdens de Afvalrace.

Het belangrijkste wat ik van Eric leer is dat als je stappen vooruit wil maken, je actie moet ondernemen. Je moet doen wat je moet doen.
Pas wanneer je actie onderneemt, dan zal je resultaten zien. Vertelt hij me altijd.

Dan pas zal ik me fitter voeler, energieker zijn en er frisser en slanker uitzien. En dus definitief afscheid kunnen nemen van die vervelende overtollige kilo’s.

Eric is een fijne trainer, maar ik moet ook wel eerlijk bekennen dat ik hem soms gewoon een extreem vervelende vent vind. Mij uitlachen als ik lelijk kijk tijdens een oefening, nog harder lachen als ik er dan ook nog eens flink bij sta te kreunen en als het me even niet meer lukt, of als ik denk te stoppen, door pushen totdat ik wakker word met spierpijn de volgende ochtend.

Maar hij is niet alleen vervelend hoor.

Wat ik het meest fijne aan Eric vind is dat hij goud eerlijk is. Ik loop er tijdens de coachings momenten dan wel eens tegenaan dat hij dingen zegt die ik totaal niet van hem wil horen, omdat alles wat verandering heel eng is. Maar dat er dingen drastisch moeten veranderen om tot resultaten te komen is een feit. Dat laat hij me wel in zien.

Ik kan het met Eric over alles hebben. Over de trainingen, over oefeningen over persoonlijke dingen, de struggels met mezelf. Eric laat me dan door vragen aan me te stellen goed nadenken over mijn acties en wat ik wellicht anders zou kunnen doen.

Daarnaast komt hij elke week wel met nieuwe handige maar vooral leerzame info wat ik mee kan nemen bij het behalen van mijn doelen. Op het gebied van voeding, trainingen, oefeningen, alles.

Maar wat is dat het grote geheim van Eric, waardoor het me nu bij hem wel allemaal lukt om zoveel af te vallen en daarvoor steeds maar niet. Je kunt keer op keer tijdelijk actie ondernemen, maar tijdelijke actie leid tot tijdelijk resultaat. En Eric leert me inzien dat een complete verandering van mijn leefpatroon me wel helpt!

Dat grote geheim van Eric is dus eigenlijk best leuk, dat ben ik namelijk zelf. En Eric is mijn  grote stok achter de deur, mijn motivatie! Ik heb de afgelopen weken geleerd dat de enige die voor verandering kan gaan, de enige die in actie kan komen, alleen ik zelf ben. Ik doe dit zelf! Natuurlijk ben ik wel heel erg dankbaar voor deze geweldige kans die ik heb gekregen van Eric, maar bedanken mag ik niet van hem, ik moet het anders zien. Zoals Eric zegt, IK VERDIEN DIT!

Er is geen weg meer terug, nooit meer terug naar veilige keuzes, maar verder, uit die comfortzone en drastisch het roer om!

Ik wil KEI hard vechten en alleen nog maar de voordelen gaan inzien van alle drastische veranderingen. En die voordelen zijn er zeker. Op de eerste plaats voel ik me nu al zo veel energieker. Die energie straal ik uit en daardoor ontvang ik die energie ook terug van mijn omgeving. Ik zie er nu al veel gezonder uit, een mooiere huid, sterker haar en sterkere nagels. Door de kilo’s die eraf vliegen ben ik zelfverzekerder en de reacties van mensen om je heen die de verandering zien is een enorme motivatie.

Daarnaast merk ik dat het vele sporten en de gezonde voeding me ook gezonder maken! Dat is misschien nog wel de belangrijkste van allemaal. Een betere gezondheid is onbetaalbaar.

Weg met de pijn en frustratie over mijn gewicht. Het rotte gevoel van steeds maar proberen kilo’s kwijt te raken en dat het dan niet lukt is nu weg. Door Eric weet ik dat ik het kan.

Ik ben er achter dat je leven helemaal omgooien en gaan voor een gezonde levensstijl iets is wat je niet alleen kan. Een Personal trainer, in mijn geval Eric, is voor mij een enorm hulpmiddel om er helemaal voor te gaan.

Dus, we blijven er voor gaan… En of hij me uitlacht of niet, me nog verder tot het uiterste drijft en ik keer op keer wakker blijf worden met spierpijn. En hem dus eigenlijk helemaal niet zo lief meer vind.  Dat maakt me helemaal niks uit.. Er is geen weg meer terug.

Eric, ik weet dat je het niet wil horen… maar toch doe ik het… nogmaals enorm bedankt voor deze geweldige kans die ik van je heb gekregen. Zonder jou was ik nooit zo ver gekomen!

De zevende week van De Afvalrace
We zitten al weer in de zevende week van De Afvalrace. Wat vliegt de tijd toch voorbij. In deze zevende week wil ik stil staan bij het getal 7. Mijn lievelingsgetal.
In deze zevende week heb ik een leuke training gehad van Gwen (Personal trainster van De Afvalrace in Etten-Leur) samen met mijn Afvalrace maatje Mark waarbij we aan de slag zijn gegaan met zeven heerlijke oefeningen.

  1. 10 rondjes joggen rond het handbalveldje
  2. 15 Jumping Jacks
  3. 15 Squats met gewichtjes
  4. 25x scharen buikspieroefeningen
  5. 15x met een bal van 4kg de grond aantikken en een sprong in de lucht met de bal omhoog
  6. 5x door de ladder met 2 voeten tegelijk en een sprintje terug
  7. 10x schaatsen

En dat niet allemaal zeven keer in de herhaling, maar gelukkig maar drie.

En zo zijn er ook de zeven zonden: ijdelheid, gemakzucht, gulzigheid, lust, afgunst, hebzucht en woede. En geloof me, die zijn de afgelopen zeven weken van De Afvalrace allemaal al weleens voorbij gekomen. We maken ons allemaal wel eens schuldig aan één (of meer) van deze “zonden”. Maar het kan ook anders weet ik nu. Maak net als mij van als deze zonden een deugd!

Van de zeven zonden naar de zeven deugden
Een beetje ijdelheid kan geen kwaad, zolang het niet te extreem is. Er wordt nu eenmaal sneller naar de buitenkant gekeken, maar uiteindelijk is het (heel cliché) de binnenkant waar het écht om draait. Dus  besteed voldoende aandacht aan de binnenkant. Iets wat ik altijd erg lastig vind maar steeds beter kan. Mocht je net als mij weer eens vol zelfspot voor de spiegel staan, probeer dan eens op te noemen waar je allemaal wel tevreden mee bent, los van je uiterlijk. Zoals bijvoorbeeld, je mag er zijn, je bent goed zoals je bent, je hebt ontzettend veel te bieden. IJdelheid verandert dan in zelfacceptatie. Daar kan geen sieraad tegenop!

Gemakzucht of luiheid hebben we allemaal wel eens last van. Dat is nu juist de reden waarom bij mij het sporten en afvallen steeds niet lukte. Ergens aan beginnen, volle bak actie, maar dan weer terugvallen in mijn oude gewoontes.  Het zijn de doorzetters die het meest presteren. Probeer daarom altijd doelen te stellen en met een planning te werken. Het voelt heerlijk om stapje voor stapje dichterbij je eind doel te komen. Daar krijg ik nou echt energie van! Het mooie is dat je anderen hier ook mee kan aansteken! Kortom; Doen wat je moet doen, actie!

“Haastige spoed is zelden goed”. Ik vind het lastig dat het voor mij niet snel genoeg gaat. Gulzigheid. Het liefst zie ik mezelf nu al op mijn streefgewicht voor me, maar dat is natuurlijk onmogelijk. Ik moet niet alleen maar focussen op de weegschaal maar ook de vooruitgang zien in de verbetering van mijn conditie en kracht. Ook op het gebied van voeding. Gun jezelf de tijd. Proef je voedsel, laat je smaakpapillen hun werk doen en kauw zeker 20 keer per hap. Dit is goed voor de spijsvertering, maar zorgt er ook voor dat je je niet overeet. Je hersenen en je maag hebben ongeveer 20 minuten nodig om het seintje van verzadiging aan te geven. Als je binnen 5 minuten je eten al op hebt, is de kans groot dat je veel te veel eet. Dat is pas echt zonde.

Een van de favoriete zondes, lust! Lijkt ook niks mis mee toch? Het kan alleen geen kwaad om je uit zelfbescherming te laten leiden door liefde voor dingen in plaats van lust. Voelt het goed? Go for it! Anders is een afwachtende houding wellicht veiliger. Dus controleer die oncontroleerbare lusten….op alle vlakken! En ja… daar zul je ook weleens voor uit die comfortzone moeten stappen.

Afgunst en jaloezie zijn nare emoties, die voortkomen uit een gevoel van gemis en ontevredenheid. Dankbaarheid is de enige remedie tegen afgunst. Ben je stiekem een beetje jaloers op de prestaties van één van je sportmaatjes, vind je het lastig dat je achteraan loopt of juist de snelste niet kan bijhouden? Richt je dan op de stappen die je zelf allemaal al gezet hebt en jouw eigen resultaten en ben daar dankbaar voor. Niemand is perfect, ook al lijkt het gras weleens groener…

Hebzucht. Ik ben een enorme streber en ben iemand die altijd maar weer meer wil. Niets is goed genoeg. Wanneer er een week minder dan een kilo van mijn gewicht af is dan valt dat voor mij duidelijk in de categorie tegenvaller. Probeer de kleine dingen te waarderen. Gewicht is maar een getal. En, een klein beetje afvallen, is ook afvallen.

Boosheid of woede is het gevolg van opgekropte emoties en onmacht. Probeer daarom altijd een uitbarsting voor te zijn door goed te communiceren over je mogelijke frustraties. Mocht je het toch niet kunnen helpen, neem dan even een break. Wat ik weleens doe is een rondje lopen of ik schrijf het van me af. Dit helpt mij enorm, maar het blijft wel iets om aan te werken. Voor mij een lastige zonde dus!

Tot slot een receptje waarbij je zeven ingrediënten nodig hebt en waarna je je zeker in de zevende hemel bevindt!

Recept; Spelt broodje met gezonde eiersalade

20161126_123639

Benodigdheden (voor 2 goed belegde broodjes):

  • Twee spelt afbakbroodjes
  • 4 eieren
  • 3 eetlepels magere kwark
  • 1 fijngesnipperd uitje
  • Snufje peper
  • Snufje zout
  • Verse gesneden bieslook

Kook de eieren ongeveer 5 á 7 minuten, tot een hardgekookt ei. Laat de eieren afkoelen. Snij ondertussen het uitje fijn.
Pel de eieren en snij in blokjes, voeg hieraan toe 3 eetlepels magere kwark en de rest van de ingrediënten.

Als garnering nog wat extra gesneden verse bieslook. En smullen maar!

Vergeten jullie niet mee te planken? De uitdaging staat nog steeds!

Lees hier over de 30 DAY PLANKING CHALLENGE van Wendy.
img-20161126-wa0011

Wendy wordt begeleid door Eric de Jong van EDJ Sports en dit wordt mede mogelijk gemaakt door een aantal sportieve partners. Neem contact met ons op als je hierin wat zou willen betekenen. De Afvalrace West-Brabant is te volgen via Facebook en de sites van Breda & Roosendaal Nieuws.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen