Visrestaurant Blini: Vistopper in het Ginneken

Foto: Edwin van den Heijkant

De Ginnekenmarkt in Breda-Zuid ligt er sfeervol bij op deze donderdagavond. De herfstzon is net onder en de temperatuur voelt nog bijzonder aangenaam voor eind oktober. Er klinkt gezellig geroezemoes van de bezoekers die zich buiten ophouden voor Boerke Verschuren. Schuin tegenover bevindt zich visrestaurant Blini. Sinds mei 2011 een begrip in hartje Ginneken.

We worden welkom geheten door gastvrouw Sahila. Terwijl onze jassen worden opgehangen loop ik naar de open keuken. De keukenbrigade heeft er zin in. Zojuist is een grote groep van een internationaal bedrijf aangekomen. Het restaurant zit daarmee aardig gevuld tot tevredenheid van het voltallige personeel. Gedurende de avond blijkt dat zij alle gasten relaxed en enthousiast bedienen. Van stress is geen enkele sprake.

Het interieur van Blini is fijn verlicht. Niet te fel, niet te flets, precies goed. De prettige jazzmuziek maakt dat je je snel op je gemak voelt aan tafel.

Sahila serveert ons een feestelijk drankje. Het is een mix van huis gemaakte limocello, prosecco, komkommerlikeur en een blaadje munt. Lekker fris en een prima start om de smaakpapillen wakker te maken. Hierbij wordt een krokante ‘bite’ geserveerd met gembermayonaise.

We gaan voor een 4-gangen menu met bijpassende wijnen dus laten we ons verassen vanavond. De amuse is een smaakvol kokossoepje met shiitakes. Daarmee wordt gelijk de keuken omschrijving duidelijk. Franse keuken met invloeden uit diverse werelddelen. Dit soepje met Aziatische touch is heerlijk.

De eerste wijn die wordt ingeschonken is een frisse witte uit de binnenlanden van Spanje. Een klein wijnhuis laat de druiven groeien op 50 jaar oude wijnranken en geeft daarmee zijn wijnen een speciaal karakter. Zonder te vragen wordt een karaf water op tafel gezet. Zo hoort het! Het voorgerecht is een mix van licht geschroeide zeebaars met bijpassende groenten als knolselderij puree en pompoenblokjes. Het geheel is mooi gepresenteerd op het bord.

Intussen loopt er een stel de zaak binnen. Geen menu maar gewoon vragen wat je zoal voor lekkers hebt. Sahila speelt er handig op in en stelt zo de gewenste gerechten voor. Daarmee wordt duidelijk dat Blini flexibel op de wensen van haar gasten inspeelt.

Inmiddels is het tijd voor het tweede gerechtje. Het is een complex soepje van tonijnbouillon met daarin een klein taartje van makreel met haringkaviaar en buikspek. Een heerlijke sterke smaak blijft hangen. De bijpassende wijn past prima. Het is een frisse witte wijn van een klein Portugees wijnhuis. Slechts 7000 flessen worden jaarlijks gebotteld.

De derde gang is ook een kunstwerkje dat heerlijk smaakt. Het is schelvis met een combinatie van spinazie, radijs, gegrilde courgette en knolselderij puree. Een heerlijk gerecht met de lievelingswijn van het personeel. Dat is een Paul Mas des Mas Chardonnay & Viognier. De wijn heeft een helder gele kleur met strokleurige tinten van de druiven Chardonnay (70%) en Viognier(30%). De smaak van de Paul Mas des Mas is fris met een lange afdronk van fruitige noten. Werkelijk een genot bij het schelvis gerechtje.

Het tempo tussen de gerechten is prima ondanks de grote groep die vanavond aanwezig is.

De laatste gang is een zoete en daar hoort natuurlijk een mooie dessertwijn bij. Het is een Dulce Venganza. Deze heerlijke zoete dessertwijn is helder goud van kleur en gemaakt van de laatste oogst Chardonnay druiven. Met de geur van perzik, lychee en vanille. Mooie afsluiter bij het nagerecht van cheesecake met bastognebodem, karamel en yoghurt bosbessenijs met toefjes van bosbessengelei. Ook dit is weer een plaatje van een gerecht.

Terwijl we genieten van een koffie met een paar lekkernijen beschouw ik de avond met mijn tafelgenoot. De keuken van Blini heeft er een feestje van gemaakt door met een hoop creativiteit prachtige en heerlijk visgerechtjes te presenteren. De bediening was attent, vriendelijk en had zonder uitzondering persoonlijke belangstelling voor elke tafel. We bedanken Sahila voor een heerlijke culinaire avond.

Als je van vis houdt dat wordt bereid en gepresenteerd op een creatieve manier in een relaxte atmosfeer ben je bij Blini aan het juiste adres. Voor ons een plek waar wij graag nog een keer terugkomen en van harte aanbevelen aan onze collega’s, familie en vrienden.

Meer foodblogs

[Beers & Barrels] [Moeke Ginneken] [De Saeck] [Walkabout] [Puick] [’t Hart van Breda]

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen