Tapasbar Centwitch: een Spaans paradijsje in hartje Breda

Ik heb de afgelopen jaren al vaker tapas gegeten. Ook in het buitenland. Maar nog nooit zo lekker als bij Centwitch in de Akkerstraat in Breda. Zonde dat dit restaurantje zo verstopt is, want dit is echt een verborgen paradijsje voor veel Bredanaren. En hier moet dringend verandering in komen!

Op uitnodiging van Karin en Aziz stappen we op een dinsdagavond binnen bij Centwitch. We wanen ons meteen in het buitenland. De muur en de tafels zijn versierd met mediterrane lampjes, warm geschilderde muren, hier en daar een prachtig geweven doek. Het doet ons ook een beetje aan Marokko denken. Dat is niet gek als we kennis maken met eigenaar Aziz. Hij is van Marokkaanse afkomst maar woont al jaren in Breda. “We hebben nog een tijdje in Granada gewoond”, vertelt Aziz. “We hadden daar ook een tapasrestaurant, maar de kinderen wilden terug.”Centwitch

‘Australiërs weten ons wel te vinden’

Gelukkig voor Breda en gelukkig voor ons. Aziz runt Centwitch al 8 jaar, samen met zijn vrouw Karin. En ondanks dat het verstopt ligt in een achterafstraatje, mogen ze niet klagen over de aanloop. “Mensen komen vanuit heel Nederland zoals Maastricht, of uit het noorden van Nederland. Zelfs Australiërs.” Behalve dan de Bredanaren zelf want binnen onze eigen vriendenkring kende niemand Centwitch. Daar moeten we verandering in brengen.

Nog voor we iets bestellen, worden we aangesproken door een ouder stel. Zij komen hier al vanaf het begin. “We bestellen altijd het tapasmenu met 15 tapas per persoon en we krijgen het nooit op.” Dat maakt ons nieuwsgierig.Centwitch

Tapas Plateau van de chef

We twijfelen nog even tussen een van de drie maaltijden (hamburger van kalfsgehakt, Espagnol-schotel met patata bavas en kip of Kip Tajine) maar we besluiten hun voorbeeld te volgen en kiezen voor het Tapas Plateau met 15 tapas van de chef. We mogen aangeven wat we wel en niet lekker vinden. Mijn tafelgenoot wil in ieder geval tuinboontjes in tomatensaus met koriander, sardientjes in tomatensaus en brioats met kip (filodeegpakketje met zoete kip). Ik wil in ieder geval graag inktvisringen en iets met dadels, want daar ben ik gek op.CentwitchDe 15 tapas worden in een aantal rondes gebracht. We beginnen o.a. met de Brioats. De kip is lekker gaar, op het deeg ligt een laagje poedersuiker met kaneel. Voor ons is dit een verrassende combinatie maar wel heel lekker. We bestellen er een karafje rosé bij, ook al zo lekker. Ook de rest van de tapas smaken overheerlijk. Er zit van alles bij, van pittig tot fris, van zoet tot een streling voor je tong.Centwitch

Mediterrane invloeden

Ondanks dat tapas hun oorsprong vinden in Spanje, laat Aziz zich ook graag inspireren door andere mediterrane keukens en mixt hij er zelfs een Zuid-Amerikaans tintje doorheen. De koude aardappelsalade doet ons aan ons eigen kikkerland denken, maar volgens mijn tafelgenoot eten ze dit in Spanje ook. En de tuinbonen die mijn tafelgenoot persé wilde eten? “Ik hou helemaal niet van tuinbonen eigenlijk, maar deze? Goddelijk.” Aziz moet lachen; hij heeft zijn doel bereikt.CentwitchDe muziek in het restaurantje – er zijn maar een paar tafels maar precies genoeg – doet het ‘m. De typische Spaanse klanken verhogen de sfeer en doen je vermoeden dat je op een pleintje in Malaga zit bij een typische tapasbar. “Dat is ook precies de bedoeling”, zegt Aziz. “Daarom moeten mensen het eigenlijk ook zelf beleven. Eigenlijk moet je niet te veel verklappen.” Wij vinden de muziek persoonlijk iets te hard staan, maar ach…

‘Je kunt hier gerust vaker komen’

Hoewel wij kozen voor de ‘Tapas Plateau’, hebben we lang niet alles geproefd. “Mensen kunnen hier gerust vaker langskomen, want ik heb genoeg tapas.” Dat hoeft Aziz geen twee keer te zeggen. Wij zijn in ieder geval overtuigd. Voor dat we hem bedanken voor zijn enorme gastvrijheid, ook al staat hij alleen (Karin moest ergens anders werken), sluiten we de avond af met een oer-traditioneel dessert: churros. En zelfs die smaken heerlijk. “Zo lekker heb ik ze nog niet gegeten”, roept mijn tafelgenoot blij verrast. En dan zijn we toch echt voldaan. Na een laatste kopje koffie, schudden we Aziz de hand.Centwitch

Een dikke 10

Centwitch krijgt van ons een dikke 10: niet alleen voor het eten, maar ook voor de aankleding, de sfeer en de gastvrijheid van onze gastheer die zich duidelijk niet gek laat maken, ook al zit het restaurant bijna vol. “Dat heeft ook geen zin. Ik laat me niet opjagen, maar dat hoeft ook niet. Mensen weten dat en hebben geduld.” Maar dat straalt Centwitch ook uit: mañana, mañana.

Overigens kun je ook tapas afhalen. Erg handig voor als je een keer zelf niet wilt koken en veel lekkerder dan in de supermarkt! Ook kun je Centwitch inschakelen voor de catering van bijvoorbeeld je bedrijfsborrel, familiefeest etc. Leuk weetje: op de website geeft Aziz maandelijks een recept uit de keuken prijs…Centwitch

Onze tapas:

  • Kip tapas (mini pita gevuld met kip en crème fraiche)
  • Sardientjes in tomatensaus met koriander
  • Garnaaltjes met knoflook, pepers en courgette
  • Brioats met kip: filodeeg-pakketje met zoete kip
  • Dadels met geitenkaas, honing, amandelen
  • Groentespiesjes met tomaatjes, olijven, Mozarella, gemarineerd in pesto
  • Salade Andalusië (aardappelsalade)
  • Tuinboontjes in tomatensaus met koriander
  • Tomaatjes gevuld met aubergine, geitenkaas en honing uit de oven
  • Champignons gebakken met knoflook en peterselie
  • Kipsaté met satesaus
  • Calamaris
  • Moorse gehakt hapje (stokbroodje met courgette, gehakt en mozarella)
  • Tomaat gevuld met tonijn (staat niet op de kaart)
  • Courgette met tomaten en ui

Meer foodblogs

[De Uitdaging] [Beers & Barrels] [Moeke Ginneken] [De Saeck] [Walkabout] [Puick] [Visrestaurant Blini] [Eethuys 1535] [’t Hart van Breda]

Reacties

gallery
215778
Een Spaans paradijsje in hartje Breda
Ik heb de afgelopen jaren al vaker tapas gegeten. Ook in het buitenland. Maar nog
https://breda.nieuws.nl/horeca/215778/tapasbar-centwitch-spaans-paradijsje-hartje-breda/
2017-11-04T21:16:48+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/55/2017/11/04210424/gerecht2.jpg
Brioats, Centwitch, Espagnol-schotel, foodblog, Kip Tajine, patata bavas, tapas, Tapas Plateau
Foodblog, Horeca