Een culinaire trip door Vietnam, Brazilië en Nederland

15 okt 2019, 7:14 Foodblog
20191012 171135
Redactie
Ik had er al veel over gehoord en gelezen, maar ik was er zelf nog nooit geweest. Tot zaterdagmiddag. Robbert en ik zijn uitgenodigd door twee ondernemers die er al sinds de opening van de hall in april zitten: Viet Mi en Samba Food.
Nadat we een drankje hadden besteld bij de bar, gingen mijn tafelgenoot en ik op onderzoek uit. Onze eerste stop is Viet Mi, gerund door de broers Tam (28) en Khanh (29) Vo. In 2018 werd Khanh al gevraagd of hij interesse had voor een plekje in de foodhall in Breda. “Ik was al bekend met het concept, want ik heb al in Rotterdam gestaan.” Hij is heel blij dat hij hier een Vietnamees concept kon uitbouwen. “Mijn broer en ik hebben allebei commerciële economie gestudeerd en hebben beiden jaren in de horeca gewerkt, maar het koken leerden we van onze moeder. “ Zij is van Vietnamese afkomst en de grote chef. “Van haar hebben we vooral de keukenwerkzaamheden meegekregen. De uitvoering en de opstart van dit restaurant komt uit onze koker.”

Vast menu

Viet Mi (spreek uit als feed me) werkt met een vast menu. “We bieden nu een vaste dagspecial aan, een plateau met verschillende hapjes die je kunt delen met elkaar. Af en toe willen we ook nieuwe dingen kunnen aanbieden. Er moet genoeg variatie inzitten, zodat mensen een reden hebben om terug te komen.” Ook vast op het menu zijn de Vietnamese broodjes met beef, varken, kip of vegetarisch. “De meeste mensen kennen de broodjes wel. Een typisch voorbeeld van Vietnamees street food.” Ook kenmerkend voor de Vietnamese keuken zijn de kruiden. “We werken veel met verse kruiden zoals peper, munt en koriander. Het is ook licht, gezond en fris. Dat is anders dan bv een Chinese of Japanse keuken.”

Vietnamese lekkernijen

Op aanraden van Khanh kiezen we voor de Sharing Plateau, een plateau met verschillende soorten Vietnamese lekkernijen om te delen, waaronder de Vietnamese paper rolls. “De paper rolls maken we a la minute. Die zijn heel populair en daar spelen we mooi op in. Heel veel gerechten zijn best wel simpel, maar wij willen er een leuke twist aan geven met een mooie opmaak. Het gerecht moet eruit springen.”
De paper rolls zijn inderdaad voortreffelijk. Maar ook de gefrituurde garnalen en de Vietnamese Nems met garnaal en kip gaan er makkelijk in. En inderdaad, de opmaak van het bord doet veel. Niet zomaar wat neergekwakt, maar netjes geserveerd op een bordje van sla, inclusief eetbare bloemen, sweet chili saus, hoisin/sriracha dip en Vietnamese vissaus. Mijn tafelgenoot vindt vooral de pork spiesjes erg lekker. “Maar pas op met de rode peper op je bord. Die is echt wel te heet.”
20191012 171135

Kokosmelk

Drank kun je overigens niet bestellen hier. “We mogen wel kokosmelk verkopen, omdat dat typisch Vietnamees is, maar de rest van de drank moet je gewoon aan de bar bestellen.”
Viet Mie is via social media te volgen op Facebook en Instagram (vietmi_streetfood).

Samba Food

Aan het begin van de Foodhall, links achter, zit Samba Food met Michel van Oorschot (39) aan het roer. Geen Braziliaanse looks maar een rasechte Nederlander die 13 jaar geleden voor de liefde naar Brazilië verhuisde en er al die jaren als dj werkte. Michel was in eerste instantie op zoek naar een tweedehands foodtruck. “Via Facebook kwam ik een berichtje tegen dat Foodhall Breda enthousiaste ondernemers zocht voor een apart concept en zo zag ik mezelf wel. Binnen een paar weken was het geregeld.”

Liefde voor Brazilië

Net zoals Khanh heeft Michiel geen specifieke horecaopleiding gevolgd, maar zich het koksvak vooral door veel ervaring eigen gemaakt. Het idee voor de foodtruck begon in Brazilië. “Ik ben nu drie jaar terug, maar toen ik daar nog woonde had ik dit al een beetje in mijn hoofd gecreëerd. Ik ben daar op een aantal dingen verliefd geworden qua eten en gerechten. Dat ben ik verder gaan uitwerken en gaan uitzoeken wat mogelijk was, want je kunt hier in Nederland geen kant en klare gerechten krijgen en groothandels hebben hier weinig of geen Braziliaanse producten. Het zijn toch wel specifieke producten, heel apart.”
Zijn inspiratie haalt hij uit de jaren dat hij daar woonde. “En uit mijn eigen gekke brein. Ik had zelf een aantal ideeën en samen met een graphic designer, heb ik alles bedacht. Ook de aankleding en zo komt echt uit mijn hoofd en zijn talent het zo te ontwerpen.”
sambafood3

Eigen draai

Dat geldt ook voor zijn gerechten. “De broodjes bijvoorbeeld (Tapioca’s, lactosevrije en glutenvrije crêpes met of zonder vlees) zijn niet een op een gekopieerd, ik probeer er echt wel een eigen draai aan te geven. Een beetje van mezelf en een beetje uit Brazilië. Uniek is het feit dat Michel oog heeft voor vegan. “Ik vond dat heel belangrijk dat dat er bij zat. Als je met mooie producten kunt werken en het nog lekker kunt houden… Daar heb ik een mooie weg in gevonden en daar krijg ik mooie complimenten over. En zelf ben ik niet eens veganistisch of vegetarisch.”
Wij proefden de vegetarische Tapioca en de Tapioca met picanha (staartstuk van het rund) en de Pão de Queijo, die overigens ook met Nutella verkrijgbaar zijn. De Tapioca doet een beetje denken aan een wat hardere tortilla of fajita, maar dan 10 keer lekkerder.

Proef het echte Brazilië

Ook de Brazilian fingerfood platter is een aanrader. Alle Brazilian bites, die je ook los kunt bestellen, komen samen op de sharing platter. Lekkere bites zijn bijvoorbeeld Queijo coalho (Braziliaanse grillkaas), coxinhas, het picanha vlees dat als vulling dient voor de Tapioca’s, een mix van cassave frietjes en sweet potato fries, een paar lekkere dipjes en Pão de Queijo (kleine gebakken deegrolletjes met een lichte kaassmaak).
Ook hier geldt dat je alleen typische Braziliaanse drank kunt bestellen als Energia Verde (o.a. tarwegras, spinazie, mango, avocado, broccoli en mango) of Amarelo Tropical (o.a. verse appelsap, acerola, passievrucht, kokos, mango en ananas).
Samba Food heeft een eigen website
met informatie over de bijzondere Açai en achtergrondinformatie over Michels’ liefde voor Brazilië.

‘Lekkerste poffertjes van Brabant’

Als toetje krijgen we poffertjes aangeboden van Good Munchies Company , “de beste poffertjes van Brabant”, zo vertelt een ingewijde ons. Hij heeft niks gelogen. De poffertjes zijn echt heerlijk. “Dat komt vooral omdat we voor het beslag gebruik maken van Kefir, een dikke, milde gefermenteerde melkdrank waardoor de poffertjes een stuk luchtiger smaken”, licht eigenaresse Yvon ons toe. Normaal gezien wordt Good Munchies Company gerund door Yvons ’man Arjan en hun dochter Luka “maar die zijn een hele dag op pad met onze foodtruck. Daar begon het allemaal mee eigenlijk.”

Ambachtelijke bitterballen

Good Munchies Company verkoopt ook ambachtelijk bereide bitterballen met o.a. spicy chorizo, Zeeuws spek, cheddar, scampi knoflook of groente en linzen. Die houden we graag tegoed voor een volgende keer, want na al dat lekkers van Viet Mi en Samba Food zijn we meer dan verzadigd.
poffertjes2

Meer Bredase foodblogs… =>