Klassieke gerechten met een moderne twist bij Bleue Bar Bistro

Op deze winderige en kletsnatte dinsdagavond, parkeren we onze stalen ros op de Grote Markt en gaan we op zoek naar Bleue Bar Bistro waar we vanavond zijn uitgenodigd. We vinden Bleue Bar Bistro in het pand waar eerder Marc O’Polo was gevestigd. Dit betekent dat er naar alle waarschijnlijkheid hard is gewerkt om het pand om te toveren naar een horeca bestemming.

Wat dan toch net een beetje spannender is, en voor de uitbaters een echte uitdaging. Nu is de horecafamilie Vink natuurlijk al veel gewend. We kennen hen van zaken zoals Chocolat, Bliss Boutique Hotel, Wijn en- Eethuys 1535, Dickens & Jones en van…. Bobbi’s bar wat sinds kort ook is geopend en dat we graag nog willen léren kennen. Maar voor nu: Bleue Bar Bistro.

Charles Aznavour zingt ons tegemoet…

Hoewel het waait en regent, staat de deur van Bleue Bar Bistro zeer uitnodigend voor ons open. Ik trek mijn wenkbrauwen verbaasd op, maar ik zie meteen dat het tweetal dames wat reeds binnen zit, er ogenschijnlijk geen last van heeft dat die de deur openstaat.

Op het moment dat we onze voet over de drempel zetten merken we hoe het zit. Door het luchtgordijn en de ambiance die ons lonkt voelt het of we meteen in een andere wereld stappen. De wereld van een authentiek Franse bistro. Terwijl mijn natte jas van me wordt aangenomen, worden we onder begeleiding van het verleidelijke, en typisch donkere stemgeluid van Charles Aznavour, langs de diepgroene wanden, met rijke stoffen beklede banken, en de robuuste maar elegante Thonet stoelen, naar onze plaats begeleidt. We laten het elegante interieur op ons inwerken. De foto’s van dames met Franse baretten bij de Eifeltoren, op een bankje, of bij de Thalys. De planten, en de zwart-wit prenten. Het past allemaal heel goed in deze tijd waarin we graag een tikkeltje terugpakken naar retro, maar door de toevoeging van de Art Deco-achtige lampen, dromen we
verder dat we ons werkelijk terug in de tijd wanen, van het goede oude Parijs van weleer. Dit gaat onverstoorbaar door, want we zien prachtige vissengraat motieven die geweldig zijn doorgestyled van de hoogglans groene tegels, tot in de klassieke parketvloer. Ook het personeel past perfect in het plaatje; qua outfit, qua gastvrijheid en correctheid. Jort Kelder zou nu zeggen “ze weten daar hoe het heurt.”

Ondertussen zet onze gastheer van vanavond, Frederick, ons het aperitief voor. Dit is de Les Petits Jamelles Blanc, gemaakt van de Sauvignon druif en de Grenache. Een wijn met finesse, licht zuurtje, en korte afdronk. Hierbij worden gezouten, geroosterde amandelen geserveerd, en toast met een tapenade van zwarte olijven en ansjovis. Een heerlijk aperitief om de eetlust aan te wakkeren.

In overleg met de chef-kok is voor ons een vier gangen verrassingsdiner samengesteld, maar mijn tafelgenoot en ik krijgen beide steeds iets anders, zo hebben we een prachtig beeld van de kaart en van de mooie keuze aan wijnen binnen het assortiment van Bleue Bar Bistro. Lijkt ons “magnifique”!

Dan het voorgerecht wat voor mij bestaat uit Burrata (verse Italiaanse kaas gemaakt van mozzarella en room), tomaat en dat op een brioche met zongedroogde tomaat, afgewerkt met een crème van appel en verse basilicum. Daarbij wordt geschonken; De Santa Alvara Reserva uit Chilli.

Klassiek , Frans, simpel, maar met een moderne twist…

Mijn tafelgenoot krijgt De Porcelet, oftewel, gelakt buikspek met wat Hoisin jus, gepofte appel met crème van selderij en appel. Daarbij wordt geschonken de Chardonnay-Viognier van Maison Didier Joubert. Chef-kok Robert Oomen laat ons zien wat hij kan. We kennen hem van diverse kwalitatief hoogstaande restaurants waar tout-breda wel eens een vorkje heeft geprikt. Althans de bourgondische fijnproever natuurlijk.

Wijnen en spijzen zijn hier perfect op elkaar afgestemd. Geweldig dat Bleue Bar Bistro Oomen heeft binnengehaald, want met hem aan boord, maakt De familie Vink, wat zij inzet met de entourage, ook qua keuken meer dan waar. Klassiek Frans, op een hoogstaand niveau, en toch heel toegankelijk en met een moderne twist. Die moderne twist komen we ook bij het tussengerecht weer tegen.

Want het tussengerecht bestaat voor ons allebei uit Coquilles St. Jacques met pompoen en hazelnoten. Er wordt stoer gespeeld met smaken en bites in dit gerecht. De Coquilles hebben een mooi gekarameliseerd korstje en nog zien nog mooi glazig vanbinnen. Wat een prachtig gerecht met de hazelnootjes en het mooie schuim met honderden belletjes. Wat drinken we hierbij? We drinken de Chardonnay Viognier van Maison Didier Joubert lekker nog een rondje door. Trés bien!

Rozige Franse wolk…

Ondertussen komt Fleur Doolaege (gastvrouw van Bleue Bar Bistro en voorheen van Chocolat en Eethuys 1535), die deze avond vrij was, ook nog even binnengewaaid, je zou het met dit weer bijna letterlijk kunnen nemen. Wat leuk, dat ze de moeite heeft genomen om speciaal ons te komen begroeten! Ze is ontzettend vriendelijk, en wat ons opvalt, oprecht, gewoon lief naar het personeel te noemen. Een aai van waardering over een arm. Wat mooi. Het zorgt er in ieder geval voor dat ik niet van mijn rozige Franse wolk afglijd maar knus en warmpjes blijf zitten waar ik zit. Ik glimlach tevreden van alle vriendelijkheid en gezelligheid.

Dan is het alweer tijd voor ons hoofdgerecht: Voor mij de ossenhaas van Europees graan-gevoerd rund. Dit staat voor super mals vlees met een volle smaak. De ossenhaas wordt vergezeld door paddenstoeltjes, bonen en spekjes en een mooie plak Foie Gras. Daarbij ditmaal geschonken, een kruidige, donkere, elegante Cabernet Sauvignon, van Abbotts & Delaunay uit 2016, met een verrassende lange afdronk. Wat kan ik zeggen, je mes glijdt zomaar door de ossenhaas en het spijt me voor de tegenstanders, maar de combinatie met de Foie Gras brengt Oomen dit gerecht werkelijk tot een exquise gerecht van top niveau! Smaken, geuren en texturen, super gefinetuned. Geen twijfel, de chef-kok weet exact hoe het moet.

Voor mijn tafelgenoot wederom iets anders, namelijk; Zeebaars, op de huid gebakken, uiteraard weer de exacte garing. We proeven verder, de frisse anijsachtige smaak van venkel, het aardse van de paddenstoeltjes en dan weer het zoete en delicate van de beetgare groene asperges. Hierbij schenkt Frederick een Sauvignon Blanc van La Poule Blanche, een fruitige, frisse wijn met voldoende body, om dit heerlijke gerecht te begeleiden. O ja, ik zeg steeds, we proeven, want hoewel mijn tafelgenoot diverse keren iets anders krijgt voorgeschoteld dan ik, maken we halverwege steeds een “échange” van gerecht en wijn. Dus we laten allebei ons licht schijnen over beide gerechten. Maar ja, we zijn het steeds unaniem eens dat we nog altijd niet van onze Franse wolk zijn gevallen. Zelfs al is Charles Aznavour niet meer, en inmiddels vervangen door mysterieuze lounge muziek.

Wanneer de chef aan tafel schuift…

Als laatste het dessert! Maar goed ook, anders zou het geen foodblog van Bleue Bar Bistro worden maar een novelle! Dus, het nagerecht van mijn tafelgenoot bestaat uit Franse kazen, te weten een traditionele zachte geitenkaas, een roodschimmelkaas, daarnaast een rauwe koemelkkaas met tonen van noot, and last but not least een mooie blauwaderkaas, zij worden begeleidt door een mooie Ruby Port van Fonseca Porto. En dan pour moi, een brownie overgoten met karamel, crumble van Macademia en limoen, een soort quenelle van banaan-limoenijs, wat Robert Oomen overigens al vanaf zijn vijftiende(!) zelf maakt. En ook daarbij geen watertje maar een dessertwijn van Lion de Suduiraut Sauternes. Een wijn met een harmonieuze bouquet van gestoofd fruit en witte bloemen, ah….wat kan het leven toch letterlijk heerlijk zijn.

Inmiddels hebben we de eer dat de kunstenaar van deze werkelijk fenomenale gerechten bij ons aan tafel is geschoven om een praatje te maken. Dit, precies dit, maakt de avond af. Er achter komen dat alle gerechten van brood tot ijs zelf gemaakt worden. De achtergrond van dit hele topteam, hun visies en ambities te horen. Het voelt alsof Monet met zijn penseel een sierlijke handtekening onderaan zijn werk tekent. Diepe respect voor de familie Vink, Robert Oomen, Fleur Doolaege en vanavond Frederick.

Tijdens ons gesprek en het verhaal van Robert drinken we een cappuccino en een espresso. Frederick schuift nog heerlijke Madeleines met verwarmde citroen roomboter en truffels van pure chocolade en Cointreau voor onze neusjes….

Alles kan ook, gewoon een croque of frietjes…

Er is inmiddels een einde gekomen aan deze extreem geslaagde Franse droomavond. Met lichte tegenzin trekken we onze jas aan om vervolgens door het luchtgordijn de werkelijkheid tegemoet te treden. Het is ondertussen gestopt met waaien en regenen. We lopen achteruit weg van Bleue Bar Bistro, we kijken daarna zelfs nog een keer liefdevol om.

Wat is dit een absolute aanrader! Verras je lief, beste vriend of vriendin, vader of moeder. Verras je zakenpartner, verras je personeel. O ja en als jij met je kindjes komt eten, of gewoon wanneer je dat zelf lekker vindt, er wordt zeker ook gewoon een croque geserveerd, of frietjes. Uiteraard dan wel vers geschild, gesneden en gefrituurd.
“Dit is goed….zo moet het zijn…”

Was getekend, 30 oktober 2018,  Bleue Bar Bistro…
En daar sluiten wij ons volledig bij aan…

Informatie

Bleue Bar Bistro is dagelijks geopend vanaf 11.00 u (op maandag vanaf 12.00 u.)

Meer foodblogs

[Centwitch] [De Veestallen] [Jan en Alleman] [De Uitdaging] [Beers & Barrels] [Moeke Ginneken] [De Saeck] [Walkabout] [Puick] [Visrestaurant Blini] [Eethuys 1535] [’t Hart van Breda]

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen