Catalaanse smaaksensaties, wij genieten bij Gaudim…

De vertaling vanuit het Catalaans van de naam Gaudim betekent letterlijk: “wij genieten.” Dat geeft ons een goed vooruitzicht want we zijn deze avond uitgenodigd bij Paul en Marjolijn van Wanrooij in hun Catalaanse restaurant “Gaudim.”

Het interieur is geïnspireerd op  Food Market El National en Boca Grande te Barcelona. Deze inspiratiebronnen zien we inderdaad in een welkome overvloed terug. Het oogt authentiek en rustig. Prachtige op hoogte, houten vitrinekasten, perfect gewerkt met de verlichting. Een prominente bar en vele zithoekjes die fijne privacy bieden. Je voelt je meteen op je gemak.

Voor wie denkt hier de kaart open te slaan en simpele tapas te vinden, of even een snelle hap te komen eten (lunch overigens wel), stop dan maar met het lezen van deze foodblog. Want net zoals een simpele pizzeria om de hoek feitelijk niets laat zien, of is te vergelijken met de échte Italiaanse keuken. Zo is ook aan de insteek van de gerechten bij Gaudim te zien, dat ze niet zijn gebaseerd op snel, simpel en gefrituurd. Nee het betreft de authentieke Catalaanse keuken, die bijvoorbeeld ook niet gebaseerd is op voor-, hoofd en nagerechten.

Spaanse mannetjes met dikke buikjes en daarover bretels gespannen…

“We bestellen wat, en delen dat, drinken wat, en dat doen we zo verdeeld over de hele avond,” legt Paul van Wanrooij het concept van zijn Catalaanse keuken uit. Mijn gedachten dwalen er door af naar kleine, oude, Spaanse mannetjes met dikke buikjes met daarover bretels gespannen. Ik zie ze genieten van rode wijn en heerlijke gerechtjes, druk pratend, lachend en met hun armen zwaaiend. Ja hoor, Paul weet feilloos de snaar te raken qua ambiance, ik heb in beeld wat hij bedoelt. En daarmee zet hij als eerste bij ons aperitief de Cava, een bordje geroosterd brood met tomaten op tafel. We proeven inderdaad en uiteraard geroosterd brood en smaakvolle tomaten, maar ook de zachte smaak van olijfolie, knoflook en Manchego. Een heerlijke starter.

Ik en mijn tafelgenoot kletsen wat over het prachtige, warme interieur en over hoe de keuken zo mooi in de zaak is geïntegreerd, als dan vervolgens weer een klein gerechtje wordt gebracht, en nog één, en nog één. Onze tafel staat nu gezellig gedekt en vol. Het zijn heerlijke gerechtjes om te delen. Zo zien we olijven uit Ampurdan, gevuld met gehakt, de smaak hiervan is lekker pikant. Dan de specialiteit van Gaudim, de Calamaris, kort gebakken met Samfaina, een soort van Catalaanse Ratatouille met een klein beetje kruidenolie en daarnaast heerlijke huisgemaakte Iberico kroketjes. Hierbij wordt geschonken de “Clos MontBlanc, met 60% Macabeudruif en 40% de wel bekende Chardonnay. Dit betreft de huiswijn van Gaudim en is uiteraard afkomstig uit Catalonië, om precies te zijn D.O. Conca de Barberá.

Timing is everything…

Bordjes worden weggehaald en weer op tafel geschoven, zo ook de prachtig in tranches geserveerde, zacht gegaarde en lauwwarm opgediende Octopus. Op een crème van Garrotxa kaas (een traditionele Catalaanse, gepasteuriseerde geitenkaas met aroma’s van rozemarijn, tijm en noten) gecombineerd met een klein beetje paprika allioli en peper.De timing van Van Wanrooij en zijn bediening is fijn, evenals de temperamentvolle klanken op de achtergrond van Juanes die over zijn “La Camisa Negra” zingt. Alles vervolmaakt de heerlijke mediterrane sfeer. Het paddenstoelentaartje wat in het Spaans zo veel mooier klinkt “Coca de bolet, prebot I Llimogretta, de pinyons”. Hierbij drinken we de Xipella 2016 een frisse en jonge Sauvignon. Met de aroma’s van mandarijnenschil en de geur van bosgrond. Wat subliem aansluit bij de cantharellen van het paddenstoelentaartje. Maar zeker ook bij in soja gemarineerde, gegrilde  tonijn en Gaudim’s eigen variant op de beroemde Patatas Bravas!

De wijn won Goud…

We beginnen toch al aardig vol te geraken van al deze kleine gerechtjes, met de vele uitgesproken smaken. Zowel ik als mijn tafelgenoot zijn deze avond zeer verrast. De afgelopen tijd zijn vooral bij restaurants met een Franse keuken aangeschoven en Gaudim was hierin een welkome afwisseling. Dat ook hier de wijn en spijs zo perfect op elkaar afgestemd zijn, verrast ons echt positief!

Zo wordt er bij de volgende gerechten het rode zusje van de Xipella geschonken, deze rode wijn dateert uit 2013 en dat is tevens het jaar dat deze Xipella Goud won op de Mundus Vini International Wine competition in Duitsland! Ze is gemaakt uit 77% Samso (Cariñena, een typisch Catalaanse druif) en 23% Syrah. Een heerlijke intense, vlotte rode wijn met aroma’s van rode bes en vanille. Een zachte en een lekkere afdronk.

Speciaal voor mij op de kaart gezet denk ik…

We genieten daarna nog van onze heerlijke toetjes, die we uiteraard ook delen. Een limoen crème met aardbeienschuim er op. En, para mi, een Xocosecret wat zoveel betekent als “chocoladegeheim”, dat behoeft geen verdere uitleg. Chocolade met nootjes erbij…alsof het speciaal voor mij op de kaart is gezet! Simpel maar lekker en op een prachtig etagère-achtig bord geserveerd. Less is more, geldt voor dit magnifieke nagerechtje, waarvan ik dus overigens maar weinig heb gedeeld.

We hebben vanavond geleerd dat de Spaans Catalaanse keuken veel gevarieerde smaken kent. En dat het feitelijk best jammer is dat er zoveel Spaanse restaurants (tapasbars) zijn die de Spaanse keuken ons inziens niet de naam waardig zijn, en zelfs naar beneden halen. We hebben vanavond geleerd, gezien en geproefd hoe het echt hoort.

Onze conclusie: Gezellig tafelen, delen en proeven. De prijs-kwaliteitsverhouding is prima in orde. Gaudim tilt het Spaans Catalaans eten op een hoger level. We zijn echt blij dat we dit hebben mogen proeven en mogen beschrijven. Geloof me….. verandering van spijs doet eten!

Gaudim is geopend:

  • dinsdag va 16.00 uur.
  • woensdag tm zondag va 11.30 uur.
  • maandag gesloten

Gaudim is een aanrader. Todos los elogios!!! Reserveren via gaudim.nl.

Meer foodblogs

[Bleue Bar Bistro] [De Veestallen] [Jan en Alleman] [Centwitch] [De Uitdaging] [Beers & Barrels] [Moeke Ginneken] [De Saeck] [Walkabout] [Puick] [Visrestaurant Blini] [Eethuys 1535]

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen