ZZP’er in de spotlight Robin: ‘Niets mooier dan mensen inspireren met verhalen’

Foto: Schrijfmeneer

Als Nieuws.nl plaatsen we graag lokale ondernemers in de spotlight. In de rubriek ‘ZZP’er in de spotlight’ gaan we in gesprek met de zelfstandig professionals uit de regio Breda en deze week is dat Robin van Tilburg.

Eerder spraken we met weddingplanner Martine van der Linden, content specialist Marit Vervaart, geboortefotografe Eva, Hebe Illing van Bureau up, de creatieve Daphne Schrijver professional organizer Lara Hogervorst en (uitvaart)fotografe Michelle de Vries-Stijl.

Een schrijver met grote nieuwsgierigheid

Robin van Tilburg is freelance auteur, journalist & tekstschrijver en schrijft, naar eigen zeggen, in de breedste zin van het woord. Robin: “Ik ben ervan overtuigd dat zolang je als tekstschrijver de juiste vragen stelt, je over ieder onderwerp een sterk inhoudelijk stuk kunt schrijven.” Een blik op zijn portfolio verraad inderdaad een grote verscheidenheid aan onderwerpen en tekstsoorten. Reisreportages, portretinterviews, blogs, SEO-teksten voor bedrijfswebsites en zelfs een boek: het getuigt van een grote nieuwsgierigheid. Robin: “Het mooiste aan mijn werk vind ik om mensen te interviewen over een onderwerp waar zij enthousiast over zijn, en dat vervolgens omzetten in een heldere, pakkende tekst. Niet is mooier dan mensen te mogen inspireren met verhalen die iets losmaken.”

Wat was voor jou de reden om als ZZP’er aan de slag te gaan

“Ik speelde al een aantal jaar met het idee om voor mezelf te beginnen, maar werd lange tijd tegengehouden door de bekende bezwaren. Relatieve financiële onzekerheid en de adviezen uit mijn omgeving dat je ‘met schrijven geen geld kunt verdienen’ weerhielden me ervan om de stap te zetten. Toen mijn tweede dochter op komst was, besloot ik dat het tijd was om die stap wél te zetten. De vrijheid en flexibiliteit die je als zelfstandig ondernemer hebt, paste in mijn ogen goed bij de fase waarin we ons als gezin op dat moment bevonden. Het bleek een schot in de roos.”, zo vertelt de Bredanaar.

Hoe ervaar je het bestaan als ZZP’er

“Ik vind het geweldig en ik kan me, althans op dit moment, niet voorstellen dat ik binnenkort weer in loondienst zal gaan. De vrijheid en flexibiliteit om eigen keuzes te maken én de mogelijkheid om me bezig te houden met te gekke projecten zijn daar simpelweg te mooi voor. Zo denk ik regelmatig, bijvoorbeeld wanneer ik uit het water kom tijdens een (duik)reportage of bij het schrijven van een boek: mag dit echt mijn werk noemen? Natuurlijk brengt het bestaan als zelfstandige ook onzekerheden met zich mee, zeker in deze periode. Maar dat weegt, althans voor mij, nog altijd niet op tegen de voordelen dat het freelancen biedt.”

Ervaar je ook die vrijheid waar je het eerder over had?

“Haha, ja en nee! Op papier klinkt het natuurlijk fantastisch: je kunt altijd en overal werken. Maar dat is meteen ook het gevaar: je gáát namelijk ook altijd en overal werken. Dat is overigens helemaal niet erg, zolang je zelf maar de regie houdt over je agenda. Dat gaat nog regelmatig mis, zeker wanneer ik uit enthousiasme een opdracht aanneem die agendatechnisch eigenlijk niet past. Laten we het maar op enthousiasme houden. Een goede planning, prioriteiten stellen en ‘nee’ leren zeggen doet overigens wonderen.”

Je noemde net al even de huidige, bijzondere periode. Heeft deze corona-periode ook impact (gehad) op jouw situatie?

“In maart 2020 bestond mijn opdrachtenportefeuille voor zo’n 80% uit opdrachten in de reisbranche. Dat viel toen van de één op de andere dag weg. In eerste instantie ervoer ik paniek en dacht: ik moet zo snel mogelijk iets nieuws vinden. Na iets langer te hebben nagedacht, maakte ik een andere keuze. Voor de coronacrisis was ik al voorzichtig begonnen met het schrijven van een boek over vaderschap. Ik besloot de financiële tegenslag te accepteren en de bijna lege agenda als ‘cadeautje’ te beschouwen. Dankzij de zakelijke buffer die ik de afgelopen jaren had opgebouwd, had ik ook de luxe om die keuze te maken. Het resultaat van die keuze ligt momenteel in de boekhandel.”

Een boek! En dan ook nog eens uitgegeven in eigen beheer. Dat lijkt me een omvangrijk project. En hoe komt zoiets tot stand?

“De afgelopen jaren schreef ik voor tijdschriften en websites veel over vaderschap. Gecombineerd met mijn eigen ervaringen als vader kwam ik tot de conclusie dat er nog niet heel veel goede informatie was voor aanstaande vaders, los van de ‘lollige’ boeken a la ‘Help ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt.’ Uit de gesprekken met vaders bleek dat er behoefte was aan meer verdiepende informatie. Dat boek heb ik nu geschreven en is eind september verschenen met als titel Kickstart je Vaderschap.”

Hoe zijn de reacties op het boek?

“De eerste reacties druppelen nu binnen en zijn erg positief. Dat voelt echt heel bijzonder. Zeker omdat het echt ‘mijn’ kindje is. Bucketlist-materiaal. Het boek heeft overigens nog een Bredaas tintje: het voorwoord is geschreven door Joris Toonders, de CEO van Yonego Internet Marketing. Als een van de eersten in Nederland gaf hij zijn medewerkers al in 2016 al vier weken betaald partnerverlof na de geboorte van hun kind. Joris nam ook het eerste exemplaar van dit boek in ontvangst.”

Dat is trouwens niet het enige nieuwtje van Bredase bodem

“Klopt! Vanaf 1 oktober ben ik mede-eigenaar geworden van de Bredase Co-working space Office Stories. Een van de meest waardevolle aspecten van een bestaan als zelfstandige is, in mijn ervaring, het contact met collega-freelancers. Office Stories is fijne plek om te werken, van elkaar te leren en te groeien. Ik heb heel veel zin om samen met Marit Vervaart en Hans Buis te gaan bouwen aan dé freelance community van Breda. Want het is echt waar wat ze zeggen: samen kom je verder. Die baan in loondienst lijkt voorlopig dus nog ver weg, haha.”

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden