Dagje uit in Breda

Voor een dagje Breda moet je zeker een hele dag uittrekken. De bruisende stad in het  westen van Brabant heeft zoveel moois, lekkers en leuks te bieden dat je minimaal een dag zoet bent.

Begin je dag met een heerlijk ontbijt. Dat kan bijvoorbeeld bij Barista Café aan de Grote Markt. Eenmaal binnen overvalt je een oase van rust. Voor de lekkerste koffie overigens moet je volgens Stappen en Shoppen bij o.a. ‘Koffie bij Teun’ zijn.

Shoppen

Breda is nog een van die steden waar je unieke winkeltjes vindt die je nergens anders tegenkomt. En je hoeft er niets eens voor naar achterafstraatjes. In de Veemarktstraat bijvoorbeeld zitten niet alleen bekende ketens als Sissy Boy of Van Bommel, maar ook Dot & Julot (kinderkleding), Naron (lingerie) en YAYA Concept Store waar je lekker vrij kunt neuzen tussen de YAYA kleding, maar waar je ook woonaccessoires, grappige wenskaarten en sieraden vindt. Als je een stukje verder doorloopt, kom je op de Grote Markt die omgeven is door restaurantjes en cafétjes. Stop zeker ook bij De Boterhal, een speciaalbiercafé, wijnbar en internationaal tapasrestaurant. Andere leuke straten waar je eindeloos kunt shoppen en waar je meer aparte winkels vindt zijn de St. Annastraat, de Ginnekenweg en de Tolburgstraat. ’t Sas is een niet te missen winkelplein in het hart van Breda met aparte winkeltjes, lekkere restaurantjes en zelfs een kapper. Overigens zit aan de Wilhelminastraat de beste bruidszaak van het land, mocht je nog trouwplannen hebben. Stappen & Shoppen heeft vijf boetiekjes op een rijtje gezet die je zeker niet mag missen.

Lunch

Van al dat shoppen krijg je natuurlijk honger. Natuurlijk kun je naar Burger King of Mc Donalds want die zit in elke grote stad maar dat is niet echt culinair verantwoord. The Tosti Club aan het Van Coothplein is dat wel. Hier kun je de gekste combinaties eten. Ook lekker is de lunch bij De Bruine Pij. Of wat dacht je van een culinaire wereldreis bij Sunshine & Spices (het restaurant draait inmiddels op volle toeren). Zin in een toetje? Probeer dan een van de vijf lekkerste ijssalons die Breda rijk is.

Cultuur snuiven

Ben je uitgeshopt? Duik dan een van de musea in die Breda telt. Het Museum of Moving Images (MOTI), heeft altijd wel een leuke expositie hangen. Begin 2016 ontving het museum al ruim 3 ton aan financiële middelen om haar collectie verder uit te breiden en om nieuwe tentoonstellingen te ontwikkelen rond o.a. Van Gogh. Overigens vindt op het Chasséveld in Breda jaarlijks de antiekbeurs ART Breda plaats. Absoluut de moeite om daar eens een kijkje te gaan nemen als kunstliefhebber. En dan is er natuurlijk nog het jaarlijkse evenement BredaPhoto International Photo Festival waarbij in de hele stad op verschillende plekken te zien is van fotografen uit binnen- en buitenland.

Hapje eten

Rond een uur of zes, als alle winkels en musea gesloten zijn,  is het tijd voor een hapje en een drankje. Breda telt tientallen restaurants. Alleen al op de grote markt heb je de keus uit meer dan 10 verschillende soorten eetcafés en ietwat chiquere restaurants. Het is maar net waar je zin in hebt. Wat dacht je van bijvoorbeeld Spaans? Hier vind je de 7 beste Spaanse restaurants. Toch liever een frietje? Probeer dan eens Dapp Bio Food, de eerste biologische frietwinkel van Breda. Echt bijzonder is dineren in het zwart. Bij Zwart gaat letterlijk het licht uit en word je benieuwd door blinde obers. Hou je van Sushi? Dan moet je bij Geisha Lounge zijn.

Stappen

Klaar voor het bruisende nachtleven van Breda? Ook hier kun je alle kanten mee op. Behalve Chassé Cinema of de Pathé heeft Breda sinds kort haar eigen Kinepolis. Je moet er wel even de stad voor uit. Helemaal hip zijn esape rooms. Ook die telt Breda er een paar, zoals bij Parc Breda, De Postkamer of Het vergeten kantoor. Een van de allernieuwsten is Detect 48 aan de tramsingel. Voor de heuse bierliefhebbers heeft Breda sinds kort een bierroute met speciaal bier in de hoofdrol. Voor een concert moet je bij poppodium Mezz zijn, theater vind je bij het Chassé Theater en ouderwets maar gezellig stappen kun je onder meer bij een aantal cafés rond de Grote Markt, bij café De Bruine Pij of bij een van de talrijke kroegen op de Havermarkt, in de Vismarktstraat of de Visserstraat.

Dossier: BredaPhoto
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen